Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in iedere woning

Alle bestaande bouw in Nederland moet op 1 juli 2022 voorzien zijn van rookmelders. Nadat deze regelgeving in 2003 werd ingevoerd voor alle nieuwbouwhuizen, wordt nu ook voor alle bestaande bouw een rookmelder verplicht. Voor zelfstandige woningen wordt minstens één rookmelder per verdieping verplicht, maar let op! Voor kamerwoningen worden rookmelders in iedere kamer verplicht. Dus niet alle woningen vergen dezelfde aanpak en niet elke ruimte is geschikt voor iedere rookmelder.

Wie is verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders?

De woningeigenaar is wettelijk verplicht om de rookmelders in zijn of haar woning aan te brengen vóór 1 juli 2022. Als het gaat over huurwoningen, is de verhuurder dus verantwoordelijk voor de plaatsing van rookmelders volgens de voorschriften. Dit kan in sommige gevallen zorgen voor een grote klus. De overheid heeft hierdoor besloten om deze nieuwe wet in te laten gaan in het jaar 2022. Zo wil het Ministerie van Binnenlandse Zaken de eigenaren voldoende tijd geven om deze maatregelen door te voeren en hierdoor hopen ze eventuele voorraadtekorten te vermijden.

Welke rookmelders zijn voor geschikt voor jouw situatie?

Iedere woning en iedere situatie is anders, daarom snappen wij als PZ beveiligingstechniek dat de keuze lastig is. Er zijn dan ook verschillende soorten rookmelders. Zo bestaan er thermische of optische rookmelders en rookmelders die werken op batterij, accu of 230 volt. Een thermische rookmelder is bijvoorbeeld beter geschikt voor in een keuken, terwijl een optische rookmelder beter past in de overloop. Hiernaast zijn er ook rookmelders die werken met batterijen, accu’s of op 230 volt. Zo dienen de rookmelders die draaien op 230 volt te voldoen aan de zogenoemde NEN 2555 eisen. Door deze eisen kunnen rookmelders jou de mogelijkheid bieden om rookmelders aan elkaar te koppelen of om de rookmelders aan je telefoon te koppelen.
 
Gelukkig worden de rookmelders steeds geavanceerder. Zoals de rookmelders met accu’s die maar liefst 10 jaar meegaan, waardoor deze geen vervelende piep geluiden maken. Daarnaast zijn er ook steeds slimmere systemen die ervoor zorgen dat rookmelders steeds sneller en makkelijker geïnstalleerd kunnen worden.

Waarom worden rookmelders verplicht?

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 100.000 woningen getroffen door brand. Hierdoor vallen gemiddeld 31 dodelijke slachtoffers per jaar. Het gevaar ligt dus op de loer. Het is dan ook gebleken dat bij ruim 6 op de 10 branden met een dodelijk slachtoffer, geen rookmelder aanwezig was in de woning. Om deze redenen heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) besloten om rookmelders te verplichten in alle woningen. Minister Kops van BZK verwacht dat dit jaarlijks 13 dodelijke slachtoffers minder op zal leveren. 


Neem gerust contact op voor advies of een vrijblijvende offerte!
 






 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info